Monday, 18 April 2011

he is a rewarded from ALLAH to us.. :)

assalamualaikum..


how are u guys?

just to tiding up my english..

today i will tell a story about my special brother..

he was born on 16th january 1985

why he is very special to our family?

achick(yellow shirt), and hasnain(cousin)
hmm, his name is akmal hakimi bin ahmad thani

he was born with mentally disabled. turn to b.m ok..

semasa dalam umur 40 hari,acik diserang demam panas sehingga virus menyerang otak.adalah menjadi kepelikan jika seorang bayi yg dlm 40 hari demam tanpa henti2.

selepas dihantar bertemu dengan pediatrik,doktor mengesahkan acik tergolong dalam kanak2 istimewa.

mak dan ayah redha dengan takdir ALLAH. ibu dan ayah mana tidak sedih bila mengetahui anaknya tidak seperti kanak2 normal yang lain?

untuk membesarkan acik tidak semudah, kanak2 lain kerana acik selalu sakit ditambah pula sawan.
mak dan ayah terpaksa berulang alik ke hospital untuk mendapatkan rawatan yg terbaik untuk anknya.

jika kanak2 lain boleh berjalan umur 1 thn lebih,tapi tidak bagi acik.mak terpaksa menghatar acik ke pusat rawatan pemulihan d husm untuk membolehkn acik berjln seperti kanak2 normal.
walaupun sudah 3 thn.acik masih belum pandai berjalan.

emosi kanak2 istimewa tidak seperti yg lain, kerana mereka lebih lambat memahami .

bayangkan,dulu kami bukanlah orang yg senang.duit kos rawatan,semua memerlukan belanja yang besar.

mak bekerja sebagai seorang guru,oleh itu terpaksa menghantar acik kepada pengasuh. alhamdulillah,ada juga hamba ALLAH yg sudi membantu kami ketika itu.bukan calang2 orang yg dapat menjaga kanak2 istimewa. al fatihah untuk pengasuh acik(sudah lama meninggal)

dari bayi hingga sek rendah,acik memerlukan latihan daripada fisioterapist, jurupulihkerja  n etc. tentu sekali perubatan secara tradisional dan islam tidak ketinggalan.acik dihantar mak dan ayah ke sekolah rendah pendidikan khas di datuk hashim(1). tempat mak dan ayah bekerja agak jauh dari sek achik.

walaupun begitu mak dan ayah percaya bahawa acik memerlukan pendidikan sama seperti along dan cah.

terdapat segelintir ibu bapa yg mengangap itu satu pembaziran dengan menghantar kanak2 kurang upaya ke sekolah. maklumlah mentaliti orang kita dulu tak sebijak sekarang.

s


ingat lah mereka golongan ini sudah dijanjikan ALLAH syurga. kita yg normal pun belum tentu dapat bau syurga.

siapa kita nak hina2,jijik2 dengan mereka..

untuk membesarkan acik memerlukan banyak kesabaran. thanks mak and ayah..bayangkan jika permintaan acik tidak ditunaikan pasti dia akan mengamuk2 seperti anak kecil kerana mentalitinya tidak sama seperti kita.

acik tidak pandai membaca,menulis seperti kita. tapi ALLAH memberi anugerah istimewa . acik pro dalam computer berbanding dngn aku. acik akan try and error,sehinnga dia dapat mengakses maklumat yg dimahukan.selain itu,rezki kami sangat murah. YA ALLAH, betapa besar anugerah dariMU. apa2 yg acik nak pasti dia akan dapat walaupun mak dan ayah tak mampu. dulu2 masa ayam serama tengah mahal dan popular sampai mencecah ribuan seekor,acik mahukan nya tetapi mak dan ayah tak mampu. mujurlah ada seorang uncle yang baik hati berikan kepada acik.
walaupun acik tidak dapat bertutur dengan lancar,acik tidak pernah tinggal puasa dan solat.

acik akan selalu berjemaah dengan ayah dan mak. pada bulan puasa , acik akan mengajak ayah ke stadium kota bharu untuk solat tarawih.

dia akan tetap bangun untuk solat isya walaupun dia tertidur pada waktu malam. YA ALLAH, terima kasih kerana mengurniakan seorang ahli syurga kepada kami.

acik punya favourite show ialah ultraman,detektif conan,kampung boy,dan cerita2 kartun...

orang2 luar susah untuk memahami percakap acik kerana dia pelat.tapi aku adalah translatornya.
ramai2 ahli keluarga aku, aku yg paling memahami bahasanya.

huhuhu,selalu jugak aku gaduh dgn acik sebab tak tahan sikapnya . betul..kita kena bnyk sabar untuk melayan karenahnya.
dalam keluarga kami,acik digelar 'baby ayah' sebab dia paling manja dgn ayah.

ayah dan acik

mak,me ,sis,acik
tapi,dia selalu bermain dgn tools ayah seperti gergaji,screwdiver,rosakkan paip,alihkan tanaman2 mak , dan etc. memang ayah akan mengamuk.tapi dia pandai defense diri dia..huhuhu kelakar.

sekarang nasib baik ada acik boleh temankan mak.taklah mak rasa sunyi sangat.kakak akan balik ke u.m ,adik sekolah,ayah kerja..huh kesian mak sorang.tapi ada acik. bolehlah mak 'berperang' dengan acik.

acik hobi dia suka jalan2,melancong. macam aku.tapi sekarang takleh gi mane2 since mom is unwell. dulu2 setiap cuti sekolah,kami selalu travel.macam2 tempat dh lawat(kat malaysia je la).


its ok acik.insyallah i will bring all of u to visit england,new zealand,china..e.t.c.

ini sedikit maklumat pasal golongan istimewa ini:

The signs and symptoms of mental retardation are all behavioral. Most people with mental retardation do not look like they have any type of intellectual disability, especially if the disability is caused by environmental factors such as malnutrition or lead poisoning. The so-called "typical appearance" ascribed to people with mental retardation is only present in a minority of cases, all of which involve syndromic mental retardation.
Children with mental retardation may learn to sit up, to crawl, or to walk later than other children, or they may learn to talk later.[3] Both adults and children with mental retardation may also exhibit some or all of the following characteristics:[3]by they, we all love u acik...
the capacity to care is the thing,that gives life its deepest meaning and significance..
i will continue the story that happened to acik since then...insyallah..


thanks 4 reading..No comments:

Post a Comment